Trądzik różowaty a właściwa dieta

różowaty
Oceń ten artykuł

Zmiany skórne dotykają wiele osób w różnym wieku, bardzo często nastolatków w okresie dojrzewania. Jednak nawet dorośli po 25 roku życia mogą zachorować na trądzik różowaty. Pierwszym krokiem, jaki powinniśmy podjąć zauważając u siebie niepokojące zmiany na skórze jest wizyta u dermatologa. Ten profesjonalnym okiem wskaże rodzaj trądziku oraz zastosuje leczenie odpowiednie do naszej przypadłości, jak i jej nasilenia.Właściwie dobrane leczenie to jednak nie wszystko, ponieważ aby było ono efektywniejsze powinniśmy dokładnie przeanalizować sposób w jaki się odżywiamy. Prawidłowa dieta jest kluczowa przy trądziku różowatym. Będąc na wizycie u specjalisty powinniśmy omówić z lekarzem żywność, którą możemy spożywać, a z jakiej lepiej zrezygnować. Dobrym pomysłem będzie również udanie się do dietetyka, w celu ułożenia idealnego dla nas jadłospisu.

Zasady żywieniowe przy trądziku różowatym

Istnieje jednak kilka zasad żywieniowych, których powinniśmy przestrzegać jeśli zależy nam na ładnej, zdrowej cerze. Przede wszystkim odrzućmy z naszej diety wszystkie pikantne potrawy. Takie posiłki mogą sprawić zaognienie zmian skórnych i skutecznie uniemożliwiać leczenie. Należy zrezygnować także z takich napojów jak kawa, czy też mocna herbata. Oczywiście raz na jakiś czas nie wyrządzi naszej skórze dużej krzywdy, aczkolwiek na co dzień starajmy się pić więcej wody mineralnej. Często przyczyną trądziku różowatego jest zakwaszenie organizmu, dlatego warto także zrezygnować z produktów pochodzenia zwierzęcego, ponieważ to one są temu winne. Odrzućmy z naszej diety szczególnie czerwone mięso, nabiał, zastąpmy je roślinami strączkowymi (fasola, groch, ciecierzyca). Pożegnajmy się też na trochę czasu ze słodyczami, podziękują nam na pewno nie tylko nasza cera, ale i zęby (również z napojami słodzonymi). Chipsy i słone przekąski zastąpmy owocowymi lub warzywnymi sałatkami.

To co ja mam jeść?!

Można by się teraz zastanawiać, co w takim razie jeść chorując na trądzik różowaty? Naszą dietę przede wszystkim wzbogaćmy o dużą ilość warzyw, dodaj do swojej listy zakupów brokuły, pomidory, paprykę, czy cebulę. Szczególną uwagę poświęć również kaszy (przede wszystkim jaglaną). Kluczową rolę w naszej diecie powinna odgrywać woda mineralna, pamiętajmy aby spożywać przynajmniej 2 litry dziennie, a nasz organizm (i cera) na pewno nam podziękują. Nie ograniczajmy się również jedynie do antybiotyku, który być może przepisał nam dermatolog, ale postawmy też na naturalne antybiotyki! Wzbogaćmy naszą dietę o czosnek, paprykę, cebulę oraz wszelkiego rodzaju kiszonki.

Odpowiednia dieta jest ważna nie tylko przy trądziku różowatym, ale również i przy antybiotykoterapii, którą często lekarze zalecają pacjentom w formie doustnej, jak i w postaci maści i kremów. W aptece dostaniemy wiele probiotyków wskazanych przy leczeniu antybiotykiem, lecz produkty mleczne mogą ją spokojnie zastąpić. Cenne dla zdrowia będą jogurty, kefiry. Powinieneś jeść dużo owoców i warzyw, jednak omijając lepiej cytrusy, ponieważ mimo że mają dużo witamin ograniczają wchłanianie się antybiotyku powodując błędne koło.

Przeczytaj równieżhttp://wyleczdnemoczanowa.pl/artykuly/dieta-na-tradzik-rozowaty/

Podsumowanie metod leczenia rosacei

Podsumowując dieta podczas leczenia trądziku może wydawać się dość drastyczna i nieprzyjemna, jednak warto zdać sobie sprawę, że naszej cery nie będziemy leczyć do końca życia. Właściwie przeprowadzone leczenie powinno usunąć nasze zmiany skórne całkowicie. Nie należy jednak popadać w skrajność i stosować się sztywno do opisanych reguł. Raz na jakiś czas zjedzony batonik nie wyrządzi naszej cerze krzywdy. Najważniejsze przy całym tym leczeniu by nie stracić głowy, a sumiennie dążyć do wyleczenia swojej skóry.