Kolka nerkowa – dieta i odżywianie

Kolka nerkowa – dieta i odżywianie
5 (100%) 1 klików

Kamica nerkowa zazwyczaj jest wynikiem niewłaściwej diety. Zmiana sposobu odżywania minimalizuje występowanie ataków i zmniejsza ich dokuczliwość. Jaka więc dieta będzie najlepsza? Co powinny jeść osoby cierpiące na tą przypadłość?

Najważniejsza jest profilaktyka!

Aby uniknąć problemów z nerkami i nie doświadczyć bólu, jaki powoduje kolka nerkowa należy przede wszystkim przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów. Lekarze zalecają picie co najmniej 2 litrów płynów dziennie w formie wody lub ziołowych czy owocowych herbat. Istotne jest również ograniczenie soli, która ma powoduje zwiększenie wydzielania wapnia – wykazuje działania kalciuretyczne.

Kamica nerkowa – o czym należy pamiętać?

W diecie, która ma przeciwdziałać kamicy nerkowej bardzo ważne jest dopasowanie jej do rodzaju kamieni nerkowych, które są przyczyną pojawiającego się bólu. Najczęściej przyczyną problemów są kamienie szczawianowo – wapniowe. Osoby, które borykają się z tego typu problemem powinny zadbać o dietę ubogą w tłuszcze i szczawiany, jak również znormalizować przyjmowanie wapnia.

Do produktów, które zaliczane są jako bogate w szczawiany należą:

  • Szczaw
  • Rabarbar
  • Botwinka
  • Buraki
  • Wszelkiego typu rośliny strączkowe
  • Szpinak

Należy dodać, że najczęściej popełnianym błędem jest całkowite wyeliminowanie z diety pierwiastka, jakim jest wapń., Składnik ten, nie tylko jest potrzebnym budulcem organizmu, ale również przyjmowany we właściwych proporcjach, pomaga walczyć z tworzącymi się kamieniami.

Lekarze przestrzegają, że osoby, które mają tendencje do choroby, jaką jest kamica nerkowa, powinny bez zminimalizować spożywanie lub całkowicie wykluczyć z diety takie produkty jak:

  • cukier
  • ziemniaki
  • kawa i mocna herbata
  • alkohol
  • czekolada

Innym często spotykanym rodzajem kamieni są kamienie moczanowe. W przypadku ich zdiagnozowania, chory powinien przejść na dietę ubogopourynową. W tym przypadku z diety należy wyeliminować takie produkty jak: mięso, kakao, czekolada, ale także kawę i herbatę., Bogatym źródłem puryn są również rośliny strączkowe. W walce z tym rodzajem kamieni sprzyjają pokarmy o charakterze zasadowym, do których zalicza się warzywa, jak i wszelkiego typu produkty mleczne.

Gdy już nastąpi atak kolki nerkowej

W przypadku ataku kolki nerkowej, który zazwyczaj jest bardzo bolesny. Gdy ból jest ostry i towarzysza mu inne objawy jak np., wymioty czy temperatura,  konieczny jest kontakt z lekarzem. Chory zazwyczaj zostaje przewieziony do szpitala, gdzie zostaje podana mu kroplówka i odpowiednie leki. Działaniem, które można podjąć w domu, aby zmniejszyć dolegliwości jest przyjmowanie dużej ilości płynów, które pomogą oczyścić drogi moczowe.